0 -7 dagen oud

Pasgeboren kittens mogen uiteraard nog niet bij de moeder weg

1d-IMG-9531-17-15-sep

Lichamelijke ontwikkeling

Kittens worden blind en doof geboren, ze vinden hun moeder op basis van geur. Het reukvermogen is zo goed ontwikkeld dat kittens van twee dagen oud al gaan blazen als ze geconfronteerd worden met een onbekende geur. Tussen de 3e en 5e dag valt de navelstreng af.
Tussen de 5e en de 12e dag gaan de oogjes open (gemiddeld rond dag 8), de gehoorgang tussen de 6 en 14 dagen (gemiddeld op dag 9). Kittens kunnen dan nog niet echt goed zien.
Ze kunnen nog niet zelfstandig poepen of plassen, de moederpoes likt de buikjes om de kittens te laten ontlasten.

1d-IMG_0112

Gedrag

De eerste week doet een kitten vrijwel niets anders dan slapen en eten. Het blijft heel dicht bij de moederpoes liggen, voor de warmte en de veiligheid. Het is nog doof, maar voelt het spinnen van de moeder als trillingen.

1d-IMG_0098

Gewicht

Bij de geboorte weegt een kitten gemiddeld ongeveer 90 – 120 gram. Afhankelijk van het ras kan dit meer of minder zijn, maar ook het aantal kittens in het nest speelt een rol. Als een poes veel kittens heeft, zijn ze in het algemeen kleiner en lichter.
In de eerste dagen neemt het gewicht dagelijks toe met ongeveer 10% van het geboortegewicht. Katertjes zijn zwaarder en groeien sneller.