Een kitten aanschaffen – tips vooraf

Voordat je een kitten aanschaft, is het goed om je je een aantal dingen af te vragen. Een kat is weliswaar een geweldige huisgenoot, maar kan wel 16 jaar of ouder worden en kan in de loop van de tijd heel wat geld kosten.
Vragen die je jezelf kunt stellen zijn bijvoorbeeld:

  • Heb je wel voldoende ruimte voor het dier, de kattenbak etc?
  • Heb je wel voldoende tijd voor je dier of ben je veel van huis?
  • Wat ga je tijdens de vakantie doen met je kat? Als je niet bevriend bent met de buren, kunnen de kosten van oppas of pension aardig oplopen. Past dat in je budget?
  • Denk eens aan de financiële consequenties van een kat, niet alleen voeding, maar ook bv. dierenartskosten. Een verzekering kan een goed idee zijn als je geen dikke spaarpot hebt.
  • Hoe ziet je toekomst eruit? Heb je bijvoorbeeld een kinderwens, neem dan geen angstige of nerveuze kat.
Gezond

Kies je kitten zorgvuldig. Of het nu bij een particulier of bij een officiële fokker vandaan komt, het moet een levendig gezond diertje zijn, zonder natte oogjes, met een vacht die niet mag klitten. Ook moet het kitten schoon zijn.
Kijk bij particulieren en fokkers ook naar de andere dieren in het huis: ziet de moeder er gezond uit, is het er schoon, groeien de dieren op in huiselijke kring?
Als je een raskitten wilt, verdiep je dan in het ras en eventuele erfelijke aandoeningen die het ras kent. Vraag bij de fokker na of en waarop de ouderdieren en de kittens getest zijn.
Wantrouw ‘fokkers’ die je niet bij de moederpoes laten of je de andere dieren niet willen laten zien, dat is een duidelijk teken dat er iets niet goed zit.

Pas op met zg. particulieren die meerdere nestjes, soms van verschillende rassen, aanbieden. Vrijwel altijd zijn dit broodfokkers, die hun dieren gruwelijk misbruiken door ze nest na nest te laten krijgen. Werk hier niet aan mee en kijk zorgvuldig waar je kitten vandaan komt. Kies voor de zekerheid van een asiel, goede opvang of erkende fokker. Op Marktplaats zitten soms goedwillende particulieren, maar er zijn ook veel malafide handelaren te vinden.

Gratis!?

De asiels zitten vol met kittens. Ons advies is (als je niet een bepaald ras zoekt) om eerst eens in het asiel te gaan kijken. Schrik niet terug voor het bedrag dat een asiel vraagt. Je kunt een kitten van Marktplaats of van een briefje in de supermarkt misschien gratis krijgen, maar bedenk dan echter wel dat je zelf nog kosten moeten maken. Je moet een kitten van een particulier in vrijwel alle gevallen nog ontwormen, twee keer enten en laten chippen (jawel, echt doen!). Dit bedrag valt uiteindelijk veel hoger uit dan wat je in een asiel voor een kitten betaalt! Bovendien kun je via een asiel soms korting krijgen op de sterilisatie/castratie van je dier of zit het zelfs in de aanschafprijs verwerkt.

Geslacht

Het is niet altijd makkelijk om het geslacht van een kitten vast te stellen. Het verschil tussen een kater en en poes is te zien aan de afstand tussen de anaalopening en plasopening. Bij een poes is de afstand van de anaalopening tot de plasopening kleiner dan bij een kater. Bij een kater moeten de balletjes er nog tussen passen.

geslacht-samen

 

 

 

 

 

Kattig of poeslief?

 

Meer weten over de aanschaf of opvoeding van een kitten? Lees dan Kattig of poeslief? Opvoedgids voor kittens.