Een kitten opvoeden

Ook kittens moeten opgevoed worden, net als puppies en andere jonge dieren. Je kunt katten heel veel leren,zeker als je er jong mee begint. Hieronder staan enkele basistips voor de opvoeding.

voork 4 IMG_0527
extra-kittens-spelen-2
voork w5 IMG_0847_1
Maak je huis kittenvriendelijk

Als je een kitten in huis haalt, is het handig om tijdelijk een aantal aanpassingen te doen. Zet je kwetsbare en breekbare spullen bijvoorbeeld tijdelijk op een hoge plek waar het kitten niet bij kan of zet ze zo lang in een kast. Ook kwetsbare planten kun je beter een tijdje in een ruimte zetten waar het kitten niet komt.
Denk aan je bank en stoelen. Kittens kunnen nog niet zo hoog springen en klimmen naar boven via leuning of zijkant. Een grand foulard of ander glad kleed voorkomt dit. Hang je gordijnen tijdelijk hoger zodat het kitten er niet bij kan. Met deze maatregelen kun je al heel wat probleemgedrag voorkomen.

Wees consequent!

Dat klinkt als een open deur, maar vrijwel iedereen gaat hier de fout in. Als poes niet op het aanrecht mag, mag ze nooit op het aanrecht – dus ook je partner of kinderen mogen geen oogje dichtknijpen. Bedenk dat sommige dingen grappig zijn als een kitten klein is, maar snel ophouden leuk te zijn. Bijvoorbeeld: een kitten dat in je broekspijpen omhoog klimt is aandoenlijk, maar tegen de tijd dat het een kater van vijf kilo is geworden is het niet meer leuk. Aanleren is veel makkelijker dan afleren!

Niet met handen spelen

Een kitten moet leren dat handen bedoeld zijn om te knuffelen/aaien, niet om mee te spelen. Gebruik daarom bij het spelen altijd hengeltjes, touwtjes, balletjes etc. Door je kitten met je handen te laten spelen, leer je hem dat je het goed vindt dat het krabt en bijt. Het is verwarrend voor een kitten: de ene keer mag het wel in je handen bijten, een andere keer waarschijnlijk niet.

extra-spelen-kat-12

extra-kat-spelen-r4

extra-spelen-kat-11

Krabben en bijten tijdens het spelen

Kittens kunnen heerlijk onbesuisd zijn en het is niet te voorkomen dat het in het heetst van het spel wel eens per ongeluk bijt of krabt. Om de kans daarop zo klein mogelijk te maken, is met handen spelen daarom uit den boze (zie ook hierboven).
Heb je een kitten dat fel speelt, wees dan extra voorzichtig met je handen. Zet het diertje op een kalme manier weg als het te fanatiek wordt, maar straf het nooit! Een tik op het snoetje of de plantenspuit maakt het kitten waarschijnlijk alleen maar feller en ook in het nekvel pakken is geen goede methode.
Zorg liever dat je veel en geregeld met het katje speelt, zodat het op een goede manier zijn energie kan uitleven.

Verzorging

Leer je kitten van kleins af aan dat borstelen of kammen leuk is, laat hem wennen aan pootjes vastpakken en nageltjes knippen, in het bekje kijken en andere zaken bij de dagelijkse verzorging horen. Bouw al deze dingen langzaam op. Kittens zijn snel afgeleid, maar een brokje of een snoepje als beloning doen wonderen. Kittens vinden vrijwel alles leuk en zien het als een spelletje, maak daar gebruik van.

Krabben aan de meubels

Leer je kitten zo vroeg mogelijk wat een krabpaal is. Zorg dat je er voldoende in huis hebt, dus op meerdere plaatsen, en zorg er ook voor dat ze goed bereikbaar zijn voor de kat. Jonge katjes krabben vooral om hun nageltjes scherp te houden. Regelmatig knippen voorkomt dat ze je bank of gordijnen gaan gebruiken. Ook hier geldt: kittens zien overal een spelletje in, dus betrek de krabpaal in het spel als het kitten deze nog niet zelf ontdekt heeft.

Naar de dierenarts

Met de kat naar de dierenarts is niet alleen voor kattenbezitters een probleem, voor veel katten ook. Leer het kitten zo snel mogelijk dat de vervoersmand leuk is (erin gaan betekent een snoepje) en laat het stapsgewijs wennen: eerst in de mand zitten, dan de deur dicht en vervolgens stapje voor stapje aan de auto wennen. Laat de vervoersmand bij voorkeur ook in de woonkamer (of een andere kamer waar de kat vaak is) staan, zodat de kat deze mand als slaapplaats gaat zien en er niet bang voor wordt.
Het klinkt nu misschien als veel werk, maar als je ooit bekrast met een gestreste kat in de spreekkamer staat, vraag je je af waarom je nooit de moeite genomen hebt om de kat te laten wennen aan de vervoersmand.

Kattig of poeslief?Meer weten over het opvoeden van een kitten? Lees dan Kattig of poeslief? Opvoedgids voor kittens.