Inleiding

Lange tijd was het gebruikelijk om kittens bij de moeder weg te halen als ze zes weken oud waren. Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar diergedrag. Daardoor zijn er veel nieuwe inzichten ontstaan, ook over de leeftijd waarop een kitten uit het nest mag. Het is nu duidelijk dat een kitten (ernstige) gedragsproblemen als agressie kan gaan ontwikkelen als het te vroeg geplaatst wordt. Wettelijk gezien mag een kitten met 7 weken bij de moeder weg. Dit is echter om allerlei redenen veel te vroeg.

extra-IMG_7154
xIMG_0333
extra-IMG_7124

Internetsites

Op internetsites worden kittens aangeboden die nog lang niet bij de moeder weggehaald mogen worden. Sommige verkopers weten niet beter, anderen willen er een slaatje uit slaan en verkopen een kitten met blauwe oogjes heel duur omdat het zo bijzonder is. Een verkoper beweert dat het kitten al zeven of acht weken is terwijl het in werkelijkheid pas 5 of 6 weken is. Zo’n diertje drinkt dan nog bij de moeder en kan zichzelf niet eens op temperatuur houden. Het moet bovendien nog veel leren van moeder en vooral nestgenoten voordat het op eigen pootjes kan staan. Omdat er weinig mensen zijn die ervaring hebben met het inschatten van de leeftijd van een kitten, hebben we deze site gemaakt. Hier zie je hoe een kitten zich per week ontwikkelt en kun je hopelijk zelf beter inschatten of het kitten zo oud is als de verkoper beweert.

ex-IMG_9361
ex-IMG_9410
ex-IMG_9368

Om op te letten

Drie aspecten zijn van groot belang: het uiterlijk, het gewicht en het gedrag. Per leeftijdscategorie is daarom een pagina aangemaakt met steeds deze drie onderwerpen. Voor alle katten geldt: ze kunnen verschillen in hun ontwikkeling. Net als mensenkinderen is het ene kitten sneller dan het andere. Er zijn ook verschillen tussen de diverse rassen.  Deze site geeft een handvat om een goede indruk te krijgen, maar er zijn altijd katten die daarvan afwijken. Als een verkoper zegt dat een kitten een bepaalde leeftijd zou hebben, maar het kitten wijkt op alle punten af van wat op deze site staat, wantrouw dan de verkoper!

Uiterlijk

De foto’s en omschrijvingen op deze site zijn zo gemaakt dat je per leeftijdscategorie kunt zien welke veranderingen er optreden bij een kitten. Let goed op de lichaamsbouw, stand van de oren, heeft het kitten nog blauwe ogen?

Gedrag

Het gedrag is de allerbeste aanduiding voor de leeftijd. Hoe goed kan het kitten al lopen, rennen, spelen? Kan het al klimmen, ergens vanaf springen?

Gewicht

Het gewicht zegt wel iets, maar niet alles. Kittens die niet goed verzorgd zijn kunnen kleiner zijn dan ze op grond van hun leeftijd zouden moeten zijn. Er zijn ook grote verschillen tussen rassen, vergelijk maar eens een Siamees met een Maine Coon.

Kijk goed, vraag door. En als je het niet vertrouwt: neem het kitten dan niet! Hoe zielig het ook lijkt voor het kitten, op deze manier houd je broodfokkers en malafide kittenverkopers in stand.

Kattig of poeslief?

Meer weten over de aanschaf of opvoeding van een kitten? Lees dan Kattig of poeslief? Opvoedgids voor kittens.