7 weken oud (50 – 56 dagen)

Als kittens zeven weken oud zijn, mogen ze wettelijk gezien bij de moeder weg. Dat is nog steeds veel te vroeg, ook al kunnen ze zelfstandig eten. Een kitten moet nog veel leren van de moeder en de nestgenootjes. Het gaat nu de ’tweede socialisatieperiode’ in, dat wil zeggen dat het onder andere ‘katten-etiquette’ moet leren, oftewel dat het niet te hard mag bijten en krabben.

w7 IMG_1150_1

Lichamelijke ontwikkeling

Kittens kunnen nu prima rennen, springen, diepte inschatten etc. Ze kunnen zichzelf op temperatuur houden, tot die tijd waren ze nog aangewezen op moeder en/of nestgenootjes. De ogen hebben nu vrijwel hun definitieve kleur.
Vanaf de 48e dag proberen kittens op randjes te klimmen en te balanceren, maar dat is pas volledig ontwikkeld als ze 10 tot 11 weken oud zijn.
Kittens zijn vanaf nu niet meer afhankelijk van moedermelk, maar kunnen toch nog proberen te drinken als moederpoes in de buurt is. Deze zal zich echter steeds vaker ‘onbereikbaar’ maken voor de kittens en soms zelfs agressief reageren.

w7-IMG_1295_2

Gedrag

Vanaf zeven tot acht weken oud gaan kittens opeens veel zelf spelen, met name met voorwerpen. Ze oefenen op deze manier hun jachttechnieken. Een prooi vangen, erop springen en in de nek bijten is gedrag dat je in de 7e week voor het eerst ziet. Kittens jagen zelfs achter onzichtbare voorwerpen aan.
Als kittens onderling te fel spelen, worden ze nu gecorrigeerd door nestgenoten. Dat houdt in dat het andere kitten zich uit het spel terugtrekt. Daardoor leren kittens dat ze niet te hard mogen bijten en krabben, belangrijke lessen die ze de rest van hun leven nodig hebben.

w7-IMG_1219_2

Gewicht

Het kitten komt nu ongeveer 100 gram per week aan en neemt dus in gewicht toe van 700 naar 800 gram.

Toelichting op de foto’s

w7-IMG_1324_2

De kittens op deze pagina zijn 52 dagen oud. Het rode katertje is al druk bezig om iets achter het laken te zoeken. Hij speelt met een touwtje en je ziet hem al op een onzichtbare prooi springen, gedrag dat precies past bij zijn leeftijd (zoeken naar verdwenen voorwerpen en zelfstandig spelen).