4 weken oud (29 – 35 dagen)

Kittens van 4 weken mogen uiteraard nog niet bij de moeder weg

w4-IMG_0664_2

Lichamelijke ontwikkeling

In deze week zullen de hoektanden en de kiezen doorkomen. Het kitten begint nu ook vast voedsel te eten als aanvulling op het drinken bij de moeder. Kittens gaan nu voor het eerst op de bak, meestal met veel gepiep en gemiauw. Ze zoeken zelf instinctief naar plekken waar ze kunnen graven.
Het kitten kan nu goed lopen.
De ogen zijn nog steeds blauw. Het gezichtsvermogen is nu goed.
Moederpoezen die buiten komen, zullen vanaf nu prooi meenemen voor hun kittens zodat ze alvast kunnen oefenen met jagen.

spelen-EIMG_0566

Gedrag

Als dat nog niet in de eerste weken gebeurd is, moeten kittens nu snel gaan wennen aan de geluiden in huis, andere mensen en dieren. Dit noemen we de ‘eerste socialisatieperiode’.
Het kitten wordt actiever en waagt zich verder uit het nest. Voorzichtige pogingen tot klimmen worden ondernomen. Ook kan het de staart al in de lucht steken.
Het sociale spel ontwikkelt zich verder. Als een kitten 32 dagen oud is, gaat het ‘dwars’ op andere kittens aflopen om te imponeren.

w4-IMG_0554_2

Gewicht

Het kitten komt nu ongeveer 100 gram per week aan en neemt dus in gewicht toe van 430 naar ruim 500 gram.

Toelichting op de foto’s

w4-IMG_0504_2De kittens op deze pagina zijn 30 dagen oud. Je ziet het rode katertje naast een meetlat staan, hij is nog geen 10 cm hoog! Ook al lijkt het op de foto al heel wat, het is nog steeds een heel klein kitten.
De kittens worden al wat actiever, het staartje is nog steeds opvallend kort, maar kan al wel een beetje omhoog steken. Als je de foto van het zwart-witte kitten vergelijkt met die van 3 weken oud, kun je zien hoe het al gegroeid is. De oogjes zijn nog blauw. De poten zijn in verhouding tot het lijf heel dik.